пʼятниця, 21 травня 2021 р.

Зміни у харчуванні

 

ЗМІНИ У ХАРЧУВАННІ !!!

Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

Затверджено Постановою Кабінету Міністрів

України від 24 березня 2021 р № 305

 

Зазначений Порядок розроблено з метою врегулювання організації харчування здобувачів освіти / дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення з урахуванням принципів здорового харчування та приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування  у відповідність до норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії;  враховуючи рекомендації ВООЗ щодо споживання жирів, цукру, солі.

Зміни стосуються наступного: зменшено норму цукру на добу з 45 г до 25 г, а для дітей віком від 1 – 4 років додавання цукру у страви не дозволяється. Вдвічі зменшилась норма споживання хлібу (було 120 г на добу – стало 60 г). Картоплю дозволено вживати в їжу лише 2 рази на тиждень.

У Порядку рекомендовано вживання яловичини двічі на тиждень, а м'ясо птиці – 6 разів на тиждень.

Норми  молочних продуктів залишаються на попередньому рівні, але зменшується споживання масла вершкового (від 21 г  на добу до 4,5 г).

Урізноманітнюється меню за рахунок включення страв із злакових, бобових та макаронних виробів з твердих сортів пшениці.

Збільшено споживання фруктів та ягід. Так, норма була 45 г на добу стала – 120 г.

Сік фруктовий або овочевий дозволено  вживати в їжу під час сніданку або вечері обов’язково без додавання цукру та підсолоджувачів.

За ініціативи відділу освіти створено робочу групу з представників досвідчених сестер медичних з дієтичного харчування закладів дошкільної освіти, які розробляють нове перспективне меню з урахуванням нових вимог щодо організації харчування дітей.

Остаточно зміни набувають чинності з 01.09.2021.