Харчування дітей


ПРИМІРНЕ ЧОТИРИТИЖНЕВЕ МЕНЮ

Комунального закладу дошкільної освіти

загального розвитку (ясла-садок) №33 «Світлячок» 

Бердянської міської ради Запорізької області

на червень – серпень 2021 року 

І тиждень

Понеділок

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша вівсяна

80

100

Яйце відварне

1 шт.

1 шт.

Хліб з маслом

20\5

20\5

Чай (з лимоном)

200 (8)

300 (10)

10:00 – Свіжі фрукти

1 шт.

1 шт.

 

 

 

Обід

 

 

Суп вермішельний

200

250

Каша пшоняна

80

100

Котлета м’ясна (оладок з печінки)

45

60

Овочі свіжі (ікра бурякова)

30 (40)

40 (60)

Хліб

40

40

Компот із сухих фруктів

150

180

 

 

 

Вечеря

 

 

Плов рисовий з фруктами

110

130

Какао з молоком

150

180

 

 

 

 

Вівторок

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша манна молочна

150

200

Хліб з маслом та сиром

20\5\10

20\5\15

Компот із свіжих фруктів

150

180

10:00 – яблуко запечене (свіжі фрукти)

1 шт.

1 шт.

 

 

 

Обід

 

 

Борщ український

200

250

Каша гречана (нут)

80

100

Тюфтелька м’ясна

45

60

Овочі свіжі

30

40

Хліб

40

40

Кисіль із свіжих фруктів

150

180

 

 

 

Вечеря

 

 

Печеня по-домашньому з м’ясом

120

140

Зелений горошок у сметанному соусі (ікра бурякова)

50 (40)

55 (60)

Пиріжок з родзинками

60

70

Молоко кип’ячене

150

200

 

 

 

 Середа

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Запіканка рисово-сирна зі сметанним соусом (плов рисовий з фруктами)

100/15

125/20

Какао з молоком

150

180

10:00 – Свіжі фрукти

1 шт.

1 шт.

 

 

 

Обід

 

 

Суп гороховий

200

250

Пюре картопляне

80

100

Котлета рибна

40

60

Ікра овочева

40

60

Хліб

40

40

Сік

120

180

 

 

 

Вечеря

 

 

Каша пшенична (або чечевиця)

80

100

Овочі свіжі

30

40

Тюфтелька м’ясна

45

60

Хліб

20

20

 Кисіль із сухих фруктів

150

180

 

 

 

Четвер

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Суп вермішельний молочний

150

200

Хліб з маслом та сиром

20\5\10

20\5\15

Компот із сухофруктів

150

180

10:00 – Свіжі фрукти (яблуко запечене)

1 шт.

1 шт.

 

 

 

Обід

 

 

Бурячник зі сметаною

200

250

Каша геркулесова (перлова)

80

100

Биток м’ясний

40

60

Ікра овочева (оладки кабачкові)

40

60

Хліб

40

40

Компот із свіжих фруктів

150

180

 

 

 

Вечеря

 

 

Каша гречана

80

100

Суфле з м’яса

45

60

Овочі свіжі

30

40

Хліб

20

20

Молоко кип’ячене

150

180

            П’ятниця

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Пудинг з кисломолочним сиром зі сметанним соусом

100/15

125/20

Яйце відварне

1 шт.

1 шт.

Чай (з лимоном)

200 (8)

300 (10)

10:00 – Свіжі фрукти

1 шт.

1 шт.

 

 

 

Обід

 

 

Суп овочевий з зеленим горошком (суп квасолевий)

200

250

Каша пшенична

80

100

Гуляш з м’яса

45

60

Ікра овочева (оладки з кабачків)

40

60

Хліб

40

40

Сік

120

180

 

 

 

Вечеря

 

 

Макарони відварні

80

100

Котлета рибна

40

60

Овочі свіжі

30

40

Хліб

20

20

Какао з молоком

150

180

 

 

 

 ІІ тиждень

Понеділок

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Макарони відварні    (плов фруктовий)

80(110)

100(130)

Яйце варене

1 шт.

1 шт.

Чай з лимоном

200 (8)

300 (10)

10:00 – Свіжі фрукти

1 шт.

1 шт.

Обід

 

 

Борщ український  зі сметаною

200

250

Каша пшенична

80

100

Квасоля тушкована (овочі свіжі)

40

60

Тефтеля  рибна (оладок з печінки)

40

60

Хліб 

40

40

Компот  із свіжих фруктів (сухофруктів)

150

180

Вечеря

 

 

Картопля відварна

90

100

Суфле м’ясне

40

50

Ікра   овочева

70

100

Хліб

20

20

Молоко кип’ячене

150

200

Вівторок

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша  гречана

80

100

Капуста тушкована

50

70

Хліб

20

20

Молоко кип’ячене

150

200

10:00 – Свіжі фрукти

1 шт.

1 шт.

Обід

 

 

Суп гороховий

200

250

Макарони відварні   

80

100

Бефстроганов

60

80

Ікра   овочева

80

100

Хліб 

40

40

Кисіль  із свіжих фруктів (сухофруктів)

150

180

Вечеря

 

 

Каша геркулесова

80

100

Котлета рибна

40

60

Овочі свіжі

30

40

Сік

150

180

Пиріжок з родзинками

40

50

                              Середа

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Суфле з кисломолочного сиру зі сметанним соусом

100\20

125/25

Молоко  кип’ячене

150

180

10:00 –  Яблуко печене (фрукти свіжі)

1 шт.

1 шт.

Обід

 

 

Суп з фрикадельками  

200/30

250/35

Яйце відварне

1 шт.

1 шт.

Ікра   овочева

80

100

Хліб 

40

40

Компот  із свіжих фруктів (сухофруктів)

150

180

Вечеря

 

 

Пюре горохове

80

100

Гуляш м’ясний

40

60

Овочі свіжі

30

40

Хліб 

20

20

Какао з молоком

150

180

             

Четвер

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Суп молочний вермішельний

180

200

Хліб з маслом та сиром

20\5\10

20\5\15

Кисіль із свіжих фруктів

150

180

10:00 Свіжі фрукти

1 шт.

1 шт.

Обід

 

 

Суп квасолевий

200

250

Каша геркулесова

80

100

Биток у томатному соусі

40

60

Ікра   овочева

60

80

Хліб 

40

40

Компот  із свіжих фруктів

150

180

Вечеря

 

 

Бігос з м’ясом (перець  фарширований  м’ясом)

160

180

Овочі свіжі

30

40

Хліб 

20

20

 Сік

150

180

  П’ятниця

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Запіканка з кисломолочного сиру з  сметанним соусом

100/20

125/25

Чай з лимоном

200 (8)

300 (10)

10:00 Свіжі фрукти

1 шт.

1 шт.

Обід

 

 

Суп овочевий з   сметаною 

200

250

Плов з м’ясом

120

140

Овочі свіжі

30

40

Хліб 

40

40

Кисіль із свіжих фруктів (сухофруктів)

150

180

Вечеря

 

 

Каша пшоняна

80

100

Рулет м’ясний з яйцем (м’ясо відварне, тушковане з овочами)

60 (40)

80(80)

Хліб 

20

20

Какао з молоком

150

180


ІІІ тиждень

Понеділок

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша гречана

80

100

Яйце відварне

1 шт.

1 шт.

Ікра овочева (овочі свіжі)

40

50

Хліб

20

20

Чай з лимоном

200 (8)

300 (10)

10.00 Свіжі фрукти

1 шт.

1 шт.

Обід

 

 

Суп вермишелевий

200

250

Слойоні голубці з м’ясом

130

140

Овочі свіжі

30

40

Хліб

40

40

Компот із свіжих (сухих) фруктів

150

180

Вечеря

 

 

Вареники ліниві зі сметанним соусом

130

150

Молоко кип’ячене

150

180


Вівторок

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша манна молочна

180

200

Хліб з маслом та сиром

20\5\10

20\5\15

Какао з молоком

150

180

10.00 Свіжі фрукти

1 шт.

1 шт.

Обід

 

 

Суп овочевий зі сметаною

200

250

Каша пшенична (нут)

80

100

Котлета рибна (оладки з печінки)

40

60

Ікра овочева

40

50

Хліб

40

40

Кисіль  із свіжих фруктів

150

180

Вечеря

 

 

Рагу овочеве з м’ясом

130

140

Овочі свіжі

30

40

Хліб

20

20

Сік

150

180


Середа

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Запіканка макаронна з кисломолочного сиру зі сметанним соусом

130\15

140\20

Чай з лимоном

200 (8)

300 (10)

10.00 Свіжі фрукти

1 шт.

1 шт.

Обід

 

 

Суп з фрикадельками

200\30

250\35

Каша пшоняна

110

120

Котлета рибна

40

60

Капуста тушкована (овочі свіжі)

40

50

Хліб

40

40

Компот із свіжих фруктів

150

180

Вечеря

 

 

Каша геркулесова (чечевиця)

80

100

Бефстроганов з м’яса

60

70

Хліб

20

20

Какао з молоком

150

180


Четвер

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша молочна гречана

180

200

Хліб з маслом та сиром

20\5\10

20\5\15

Компот із свіжих фруктів

150

180

10.00 Свіжі фрукти

1 шт.

1 шт.

Обід

 

 

Суп польовий

200

250

Печеня по-домашньому з м’ясом

140

160

Ікра овочева

60

70

Хліб

40

40

Кисіль із свіжих фруктів

150

180

Вечеря

 

 

Пюре горохове

80

100

Биток з м’яса

45

60

Овочі свіжі

50

60

Хліб

20

20

Сік

150

180

           П’ятниця

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Макарони відварні

80

100

Яйце відварне

1 шт.

1 шт.

Какао з молоком

150

180

10.00 Свіжі фрукти

1 шт.

1 шт.

Обід

 

 

Бурячник зі сметаною

200

250

Плов рисовий з м’ясом

120

130

Ікра овочева

50

60

Хліб

40

40

Кисіль із свіжих яблук

150

180

Вечеря

 

 

Бігос з м’ясом

160

180

Овочі свіжі

30

40

Хліб

20

20

Компот із свіжих (сухих) фруктів

150

180


ІV тиждень

Понеділок

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша  гречана

80

100

Ікра овочева

40

60

 Яйце відварне

1 шт.

1 шт.

 Хліб 

20

20

Чай  з лимоном

200 (8)

300 (10)

10:00  Свіжі фрукти

1 шт.

1 шт.

Обід

 

 

Борщ український 

200

250

Каша  пшенична

80

100

Тюфтелька м’ясна 

45

60

 Хліб  

40

40

Овочі свіжі

30

40

Компот із  свіжих  фруктів

150

180

Вечеря

 

 

Сирники рожеві із кисломолочного сиру зі сметанним соусом

110/15

130/20

 Какао на молоці

150

180

Вівторок

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша геркулесова молочна

180

200

Хліб з маслом та сиром

20\5\10

20\5\15

 Молоко кип’ячене

150

200

10:00  Свіжі фрукти

1шт.

1шт.

Обід

 

 

Суп  рисовий    

200

250

Картопляне пюре

80

100

Смажена риба(тюфтелька рибна)

40

60

 Овочі свіжі

30

40

 Хліб    

40

40

Компот із  сухих фруктів

150

180

Вечеря

 

 

Макарони відварні

80

100

М’ясо тушковане з овочами (оладки з печінки)

45

60

Ікра овочева

50

60

 Сік

150

180

Середа

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша молочна гречана

180

200

Хліб з маслом та сиром

20\5\10

20\5\15

Чай  з лимоном

200 (8)

300 (10)

10:00  Свіжі фрукти

1 шт.

1 шт.

Обід

 

 

Суп  гороховий 

200

250

 Каша пшоняна

80

100

 Гуляш

45

60

 Ікра овочева

50

60

 Хліб    

40

40

Компот із свіжих фруктів

150

180

Вечеря

 

 

 Рис розсипчастий          

80

100

 Тюфтелька м’ясна

45

60

Овочі свіжі

30

40

 Компот із сухих фруктів

150

180

Четвер

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Запіканка з кисломолочного сиру зі сметанним  соусом

100/15

120/20

 Молоко кип’ячене

150

180

10:00   Свіжі фрукти

1 шт.

1 шт.

Обід

 

 

Борщ  буряковий  зі сметаною

200

250

 Каша перлова(каша гречана)

80

100

 Гуляш м’ясний

45

60

 Хліб     

40

40

 Овочі свіжі                                                               

30

40

 Сік

150

180

Вечеря

 

 

 Пшенична каша  

80

100

 Котлета рибна

40

60

 Ікра овочева

50

60

 Хліб

20

20

 Кисіль фруктовий

150

180

П’ятниця

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша  вівсяна в’язка  

 80

 100

Яйце відварне

 1шт.

  1шт.

Какао на молоці

 150

 180

10:00  Фрукти свіжі

  1 шт.

 1 шт.

Обід

 

 

Суп  квасолевий

 200

250

Каша пшоняна  

 80

100

 Биток м’ясний

 45

 60

 Ікра  овочева

 50

 60

 Хліб  

 40

 40

Компот із  сухих фруктів

150

180

Вечеря

 

 

 Овочеве рагу з м’ясом

130

 150

 Хліб  

 20

 20

 Овочі свіжі

 30

 40

 Кисіль із свіжих фруктів

150

180


ЗМІНИ У ХАРЧУВАННІ !!!

Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

Затверджено Постановою Кабінету Міністрів

України від 24 березня 2021 р № 305

Зазначений Порядок розроблено з метою врегулювання організації харчування здобувачів освіти / дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення з урахуванням принципів здорового харчування та приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування  у відповідність до норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії;  враховуючи рекомендації ВООЗ щодо споживання жирів, цукру, солі.

Зміни стосуються наступного: зменшено норму цукру на добу з 45 г до 25 г, а для дітей віком від 1 – 4 років додавання цукру у страви не дозволяється. Вдвічі зменшилась норма споживання хлібу (було 120 г на добу – стало 60 г). Картоплю дозволено вживати в їжу лише 2 рази на тиждень.

У Порядку рекомендовано вживання яловичини двічі на тиждень, а м'ясо птиці – 6 разів на тиждень.

Норми  молочних продуктів залишаються на попередньому рівні, але зменшується споживання масла вершкового (від 21 г  на добу до 4,5 г).

Урізноманітнюється меню за рахунок включення страв із злакових, бобових та макаронних виробів з твердих сортів пшениці.

Збільшено споживання фруктів та ягід. Так, норма була 45 г на добу стала – 120 г.

Сік фруктовий або овочевий дозволено  вживати в їжу під час сніданку або вечері обов’язково без додавання цукру та підсолоджувачів.

За ініціативи відділу освіти створено робочу групу з представників досвідчених сестер медичних з дієтичного харчування закладів дошкільної освіти, які розробляють нове перспективне меню з урахуванням нових вимог щодо організації харчування дітей.

Остаточно зміни набувають чинності з 01.09.2021.


ПРИМІРНЕ ДВОТИЖНЕВЕ МЕНЮ

Комунального закладу дошкільної освіти

загального розвитку (ясла-садок) №33 «Світлячок» 

Бердянської міської ради Запорізької області

 

на жовтень 2020травень 2021 рр.

І тиждень

Понеділок

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша пшенична

100

120

Огірок солоний (капуста тушкована)

20 (30)

30 (40)

Яйце варене

1 шт.

1 шт.

Хліб пшеничний

20

30

Масло вершкове

5

10

Чай

150

180

10:00 – яблуко (молоко кип’ячене)

1 шт. (100)

-

10:00 – сік фруктовий (яблуко)

-

70/1 шт.

Обід

 

 

Суп з тунцем

200

250

Макарони відварні

100

120

Оладки з печінки (тюфтелька м’ясна)

80(50)

80(60)

Ікра бурякова

50

60

Хліб пшеничний

30

50

Компот із сухофруктів

150

180

Вечеря

 

 

Оладки з повидлом 

120(20)

130(30)

Какао на молоці

150

180

Вівторок

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Запіканка рисово-сирна зі сметанним соусом

120/20

140/25

Хліб пшеничний

20

30

Масло вершкове

5

10

Чай з молоком

150

180

10:00 – яблуко, запечене з цукром (молоко кип’ячене)

1 шт. (100)

-

10:00 – сік фруктовий (яблуко, запечене з цукром )

-

70/1 шт.

Обід

 

 

Борщ український зі сметаною (капусняк)

200

250

Зрази картопляні з м’ясом

140

160

Капуста тушкована (огірок солоний)

40

50

Хліб пшеничний

30

50

Кисіль із сухофруктів

150

180

Вечеря

 

 

Каша гречана

100

120

Биток м’ясний (котлета рибна)

40(40)

50(50)

Хліб пшеничний

20

30

Кавовий напій

150

180

                                    

                  Середа

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша молочна геркулесова

180

200

Хліб пшеничний

20

30

Масло вершкове

5

10

Чай

150

180

10:00 – яблуко (молоко кип’ячене)

1 шт. (100)

-

10:00 – сік фруктовий (яблуко)

-

70/1 шт.

Обід

 

 

Суп картопляний

200

-

Суп гороховий з грінками

-

250/25

Плов рисовий з м’ясом (курячим, яловичим)

140

160

Огірок солоний (ікра бурякова)

20 (40)

30 (50)

Хліб пшеничний

30

20

Компот із сухофруктів

150

180

Вечеря

 

 

Пюре картопляне

100

120

Тюфтелька м’ясна (куряча, яловича) або рибна

40(40)

50(50)

Хліб пшеничний

20

30

Какао з молоком

150

180

                   Четвер

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Пудинг з кисломолочного сиру зі сметанним соусом (соусом з повидла)

120/20

140/25

Хліб пшеничний

20

30

Масло вершкове

5

10

Чай

150

180

10:00 – яблуко, запечене з цукром (молоко кип’ячене)

1 шт. (100)

-

10:00 – сік фруктовий (яблуко, запечене з цукром)

-

70/1 шт.

Обід

 

 

Суп вермішельний з фрикадельками

200/30

250/30

Слойоні голубці

130

150

Огірок солоний

20

30

Хліб пшеничний

30

50

Кисіль із сухофруктів

150

180

Вечеря

 

 

Рагу овочеве з зеленим горошком з м’ясом

160

180

Хліб пшеничний

20

30

Рогалик  з повидлом

50

60

Кавовий напій з молоком

150

180

                  П’ятниця

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша гречана

100

120

Яйце варене (соус томатний з цибулею)

1 шт.(20)

1 шт.(25)

Хліб пшеничний

20

30

Масло вершкове

5

10

Чай

150

180

10:00 – яблуко (молоко кип’ячене)

1 шт. (100)

-

10:00 – сік фруктовий (яблуко)

-

70/1 шт.

Обід

 

 

Розсольник (суп овочевий з зеленим горошком)

200

250

Каша пшенична

100

-

Каша пшоняна

-

120

Котлета м’ясна (рибна)

40(40)

50(50)

Ікра бурякова

50

60

Хліб пшеничний

30

50

Компот із сухофруктів

150

180

Вечеря

 

 

Вареники ліниві зі сметанним соусом

110/20

130/25

Какао на молоці (молоко кип’ячене)

150(150)

180(180)

                    IІ тиждень

Понеділок

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Макарони відварні з маслом  

100/5

120/5

Яйце відварне (соус томатний з цибулею)

1шт. (20)

1 шт. (25)

Хліб пшеничний

20

30

Масло вершкове

5

10

Чай

150

180

10:00 – яблуко (молоко кип’ячене)

1 шт. (100)

-

10:00 – сік фруктовий (яблуко)

-

70/1 шт.

Обід

 

 

Борщ український зі сметаною 

200

250

Вареники з м’ясом (курячим, яловичим)

100

120

Огірок солоний

20

30

Хліб пшеничний

30

50

Компот із сухофруктів

150

180

Вечеря

 

 

Каша гречана

100

120

Гуляш  м’ясний  

40

50

Ікра бурякова

40

50

Хліб пшеничний

20

30

Какао на молоці

150

180
























Вівторок

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша гречана молочна

180

200

Хліб пшеничний

20

30

Масло вершкове

5

10

Чай

150

180

10:00 – яблуко (молоко кип’ячене)

1 шт. (100)

-

10:00 – сік фруктовий (яблуко)

-

70/1 шт.

Обід

 

 

Бурячник зі сметаною

200

250

Печеня з м’ясом

130

150

Пампушки з часником

30

50

Огірок солоний (капуста квашена)

20(40)

30(50)

Кисіль із сухофруктів

150

180

Вечеря

 

 

Запіканка рисова з тунцем

140

160

Хліб пшеничний

20

30

Ватрушка з сиром

50

60

Кавовий напій

150

180

Середа

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша пшенична молочна

180

-

Каша пшоняна молочна

-

200

Хліб пшеничний

20

30

Масло вершкове

5

10

Чай

150

180

10:00 – яблуко (молоко кип’ячене)

1 шт. (100)

-

10:00 – сік фруктовий (яблуко)

-

70/1 шт.

Обід

 

 

Суп-харчо (суп квасолевий)

200

250

Макарони  відварні

100

120

Тюфтелька м’ясна

40

50

Ікра бурякова

50

60

Хліб пшеничний

30

50

Компот із сухофруктів

150

180

Вечеря

 

 

Рагу овочеве з зеленим горошком та м’ясом

140

160

Хліб пшеничний

20

30

Сирник рожевий зі сметанним соусом

40/15

50/20

Какао на молоці

150

180

 Четвер

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Каша манна молочна

180

200

Хліб пшеничний

20

30

Масло вершкове

5

10

Чай

150

180

10:00 – яблуко (молоко кип’ячене)

1 шт. (100)

-

10:00 – сік фруктовий (яблуко)

-

70/1 шт.

Обід

 

 

Суп рибний

200

250

Запіканка картопляна з м’ясом

140

160

Буряк тушкований

50

60

Хліб пшеничний

30

50

Компот із сухофруктів

150

180

Вечеря

 

 

Плов рисовий з м’ясом

140

160

Хліб пшеничний

20

30

Рогалик з повидлом (булочка домашня)

60(50)

70(60)

Молоко кип’ячене

150

180

П’ятниця

Назва страви

Вихід страви

Ясла

Садок

Сніданок

 

 

Запіканка сирна зі сметанним соусом

120/20

140/25

Хліб пшеничний

20

30

Масло вершкове

5

10

Какао з молоком

150

180

10:00 – яблуко (молоко кип’ячене)

1 шт. (100)

-

10:00 – сік фруктовий (яблуко)

-

70/1 шт.

Обід

 

 

Суп овочевий зі сметаною (суп селянський)

200

250

Макарони відварні 

100

120

Котлета м’ясна (котлета рибна)

40(40)

50(50)

Огірок солоний

20

30

Хліб пшеничний

30

50

Кисіль із сухофруктів

150

180

Вечеря

 

 

Пюре картопляне 

100

-

Пюре горохове

-

120

Гуляш м’ясний

40

50

Хліб пшеничний

20

30

Чай

150

180

 

ПРИМІРНЕ ДВОТИЖНЕВЕ МЕНЮ
закладів дошкільної освіти м. Бердянська
на червень – вересень 2020 року

І тиждень

Понеділок
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок


Каша геркулесова (плов фруктовий з яблуками)
100(110)
120(130)
Овочі свіжі
15
20
Яйце варене
1 шт.
1 шт.
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай
150
180
10:00 – Сік фруктовий, яблуко
50/1 шт.
70/1 шт.
Обід


Суп картопляний з рибними консервами
200
250
Каша гречана
100
120
Оладки з печінки (тюфтелька м’ясна)
80(50)
80(60)
Ікра зі свіжих овочів(капуста тушкована)
70(50)
80(60)
Хліб пшеничний
30(20)
50(30)
Компот із свіжих фруктів (сухофруктів)
150
180
Вечеря


Вареники ліниві зі сметанним соусом  
110
130
Печиво
1 шт.
1шт.
Какао з молоком
150
180
      Вівторок
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок


Каша  молочна рисова
180
200
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай
150
180
10:00 – Сік фруктовий,яблуко
50/1 шт.
70/1 шт.
Обід


Борщ український зі сметаною
200
250
Запіканка вермішельна з м’ясом
120
140
Ікра зі свіжих овочів
60
80
Хліб пшеничний
30
50
Кисіль із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
150
180
Вечеря


Пюре картопляне
110
130
Биток м’ясний
40
50
Овочі свіжі
20
30
Хліб пшеничний
20
30
Печиво (сирник зі сметанним соусом)
1 шт.(40)
1 шт.(50)
Кавовий напій
150
180
       Середа
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок


Каша молочна манна
180
200
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай
150
180
10:00 – Сік фруктовий, яблуко
50(1 шт.)
70(1 шт.)
Обід


Борщ буряковий зі сметаною
200
250
Каша пшенична
100
-
Каша пшоняна
-
120
Бефстроганов (гуляш)
50
60
Капуста тушкована(ікра зі свіжих овочів)
40(60)
50(80)
Хліб пшеничний
30
50
Компот із свіжих фруктів (сухофруктів)
150
180
Вечеря


Печеня по-домашньому зі м’ясом
140
160
Овочі свіжі
15
20
Хліб пшеничний
20
30
Печиво (сирник зі сметанним соусом )
1 шт.(50)
1 шт.(60)
Кавовий напій з молоком
150
180
   Четвер
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок


Пудинг з кисломолочного сиру з соусом з повидла (сметанним соусом)
120/20
140/25
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай
150
180
10:00 – Сік фруктовий, яблуко
50/1 шт.
70/1 шт.
Обід


Суп картопляний
200
-
Суп гороховий з грінками
-
250/25
Рис відварний
100
120
Котлета рибна
50
60
Ікра зі свіжих овочів (ікра бурячна)
60
80
Хліб пшеничний
30
20
Кисіль із свіжих фруктів (сухофруктів)
150
180
Вечеря


Рагу овочеве з зеленим горошком та з м’ясом
160
180
Хліб пшеничний
20
30
Рогалик  з повидлом
50 (1шт.)
60 (1 шт.)
Какао з молоком
150
180
       П’ятниця
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок


Суп молочний вермішельний
180
200
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай
150
180
10:00 – Сік фруктовий, яблуко
50 (1 шт.)
70 (1 шт.)
Обід


Суп овочевий з зеленим горошком та сметаною (або суп-харчо)
200
250
Каша пшенична ( або пюре картопляне)
100(110)
120(130)
Котлета м’ясна
40
50
Ікра зі свіжих овочів
50
70
Хліб пшеничний
30
20
Компот із свіжих фруктів (сухофруктів)
150
180
Вечеря


Каша гречана
100
-
Пюре горохове (макарони відварні)
-
120
Гуляш з м’яса
40
50
Овочі свіжі (ікра бурячна)
15
20
Хліб пшеничний
20
30
Булочка домашня
50
60
Кавовий напій з молоком (чай з молоком)
150
180

        IІ тиждень
       Понеділок
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок


Макарони відварні з маслом  
100/7(100)
120/7(120)
Яйце відварне (овочі свіжі)
1шт. (15)
1 шт. (20)
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Чай
150
180
10:00 – Сік фруктовий, яблуко
50/1 шт.
70/1 шт.
Обід


Борщ український зі сметаною  
200
250
Каша пшенична  
100
120
Биток м’ясний  
50
60
Ікра зі свіжих овочів
50
60
Хліб пшеничний
30
50
Компот із свіжих фруктів (сухофруктів)
150
180
Вечеря


Каша гречана
100
120
Гуляш  м’ясний   
40
50
Овочі свіжі
15
20
Хліб пшеничний
20
30
Печиво
1 шт.
1 шт.
Какао з молоком
150
180









      











Вівторок
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок


Каша гречана молочна
180
-
Каша пшоняна молочна
-
200
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай
150
180
10:00 – Сік фруктовий, яблуко
50/1 шт.
70/1 шт.
Обід


Суп картопляний з фрикадельками (суп вермішельний)
200
250
Слойоні голубці з м’ясом  
130
150
Хліб пшеничний
30
50
Кисіль із свіжих фруктів (сухофруктів)
150
180
Вечеря


Запіканка картопляна з риба з овочами   
140

160

Овочі свіжі
15
20
Хліб пшеничний
20
30
Ватрушка з сиром (яблуком),(печиво)
50 (1 шт.)
60 (1 шт.)
Кавовий напій з молоком
150
180
    Середа
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок


Пудинг сирний зі сметаною (запіканка сирна зі сметанним соусом)
120
140
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай
150
180
10:00 – Сік фруктовий, яблуко
50/1 шт.
70/1 шт.
Обід


Борщ буряковий зі сметаною  
200
250
 Макарони  відварні
100
120
Тюфтелька м’ясна
40
50
Ікра зі свіжих овочів
50
70
Хліб пшеничний
30
50
Компот із свіжих фруктів (сухофруктів)
150
180
Вечеря


 Печеня  по-домашньому з м’ясом
100
130
Бефстроганов з м’яса
40
50
Хліб пшеничний
20
30
Оладки з кабачків (овочі свіжі)
40
50
Какао на молоці
150
180
Печиво
1 шт.
1 шт.
    Четвер
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок


Каша молочна манна
180
200
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Сир твердий
3
5
Чай
150
180
10:00 – Сік фруктовий, яблуко
50/1 шт.
70/1 шт.
Обід


Суп – харчо (юшка з рибними консервами)
200
250
Каша пшенична (пюре картопляне)
100
120
Котлета м’ясна  
40
50
Ікра зі свіжих овочів (капуста тушкована)
50
60
Хліб пшеничний
30
50
Компот із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
150
180
Вечеря


Каша гречана  
100
120
Гуляш м’ясний
40
50
Овочі свіжі
15
20
Хліб пшеничний
20
30
Печиво
1 шт.
1 шт.
Молоко
150
180
       П’ятниця
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок


Каша молочна геркулесова
180
200
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай
150
180
10:00 – Сік фруктовий, яблуко
50/1 шт.
70
1 шт.
Обід


Суп овочевий зі сметаною(суп-харчо)
200
250
Макарони відварні  (каша пшоняна)
100
120
Котлета м’ясна


Ікра зі свіжих овочів
50
60
Хліб пшеничний
30
50
Кисіль із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
150
180
Вечеря


Пюре картопляне  
100
120
Гуляш м’ясний
40
50
Свіжі овочі (ікра бурячна)
15
20
Хліб пшеничний
20
30
Печиво
1шт.
1 шт.
Какао на молоці
150
180






ПРИМІРНЕ ДВОТИЖНЕВЕ МЕНЮ
закладу дошкільної освіти
на осінній період
 2019 року

І тиждень
Понеділок
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок
Каша геркулесова
100
120
Свіжі овочі
35
50
Яйце варене
1 шт.
1 шт.
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай
150
180
10:00 - Яблуко (сік фруктовий) Ясла - молоко кип'ячене
1шт./50
1шт./70
Обід
Суп картопляний з рибними консервами
200
250
Оладки з печінки (тюфтелька в молочному соусі)
80/50
80/60
Каша гречана
100
130
Ікра із свіжих овочів (капуста тушкована)
50
60
Хліб пшеничний
30
50
Компот із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
150
180
Вечеря
Вареники ліниві із сметанним соусом (запіканка вермишельно-сирна зі сметанним соусом)
110
130
Пряник (печиво)
1 шт.
1 шт.
Молоко кипячене
150
180

Вівторок
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок
Каша рисова молочна
180
200
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай
150
180
10:00 - Яблуко (сік фруктовий) Ясла - молоко кип'ячене
1шт./50
1шт./70
Обід
Борщ український зі сметаною
200
250
Запіканка вермішелева з м’ясом (макарони відварні, сосиска відварна)
120
(100/1 шт.)
140
(110/1 шт.)
Ікра із свіжих овочів
60
80
Хліб пшеничний
30
50
Кисіль із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
150
180
Вечеря
Пюре картопляне
140
160
Рулет мясний з яйцем (яловичина тушкована у сметані, котлета рибна)
60 (50/60)
70 (60/70)
Овочі свіжі
40
50
Хліб пшеничний
20
30
Печиво (сирник зі сметаною)
1шт./40
1шт./50
Какао з молоком
150
180

Середа
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок
Манна молочна каша
180
200
Яйце відварне
1 шт.
1 шт.
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай
150
180
10:00 - Яблуко (сік фруктовий) Ясла - молоко кип'ячене
1шт. /50
1шт./70
Обід
Борщ буряковий зі сметаною
200
250
Гречана каша
100
120
Бефстроганов (сосиска відварна)
50 (1 шт.)
60 (1 шт.)
Капуста тушкована
80
100
Хліб пшеничний
30
50
Компот із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
150
180
Вечеря
Запіканка картопляна з м’ясом (з рибними консервами)
140
160
Ікра із свіжих овочів
60
80
Хліб пшеничний
20
30
Печиво (пряник)
1 шт.
1 шт.
Кавовий напій з молоком
150
180

Четвер
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок
Пудинг з кисломолочного сиру з соусом з повидла (сметанним соусом)
120/20
140/25
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай з молоком
150
180
10:00 - Яблуко (сік фруктовий) Ясла - молоко кип'ячене
1шт./50
1шт./70
Обід
Суп гороховий з грінками
250/25
Суп картопляний
200
Рис відварний
100
110
Котлета рибна (шніцель мясний)
50
60
Ікра зі свіжих овочів (ікра бурячна)
50
60
Хліб пшеничний
20
30
Кисіль із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
150
180
Вечеря
Рагу овочеве з зеленим горошком (з мясом)
140
160
Овочі свіжі
40
50
Булка домашня
50
60
Хліб пшеничний
20
30
Какао з молоком
150
180


П’ятниця
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок
Суп молочний вермішелевий
180
200
Твердий сир
3
5
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Чай   
150
180
10:00 - Яблуко (сік фруктовий) Ясла - молоко кип'ячене
50/1шт.
70/1шт.
Обід
Суп овочевий із зеленим горошком і сметаною
200
250
Каша пшенична
110
130
Тефтелька мясна у молочному соусі
40
50
Ікра із свіжих овочів
30
35
Хліб пшеничний
30
50
Компот із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
150
180
Вечеря
Каша гречана
110
Горохове пюре
120
Гуляш з мяса
40
50
Свіжі овочі
50
60
Хліб пшеничний
20
30
Молочний кисіль
150
180


 ІІ тиждень
Понеділок
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок
Каша геркулесова (плов фруктовий з яблуками)
100
120
Яйце відварне (овочі свіжі)
1 шт./35
1 шт./40
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай
150
180
10:00 - Яблуко (сік фруктовий) Ясла - молоко кип'ячене
50/1шт.
70/1шт.
Обід
Борщ український зі сметаною
200
250
Каша пшенична
100
120
Биточок м’ясний
45
55
Ікра зі свіжих овочів
50
60
Хліб пшеничний
30
50
Компот із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
150
180
Вечеря
Макарони відварні
140
160
Гуляш мясний
40
50
Овочі свіжі
30
35
Хліб пшеничний
20
30
Печиво (пряник)
1шт.
1шт.
Какао з молоком
150
180

Вівторок
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок
Каша гречана молочна
180
Каша молочна пшоняна
200
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай
150
180
10:00 - Яблуко (сік фруктовий) Ясла - молоко кип'ячене
50/1шт.
70/1шт.
Обід
Суп картопляний з фрикадельками
200
250
Слойоні голубці (з м’ясом)
140
160
Хліб пшеничний
30
50
Компот із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
150
180
Вечеря
Запіканка картопляна з рибними консервами (картопляне пюре, сосиска відварна)
140
(120/1 шт.)
160
(130/1 шт.)
Хліб пшеничний
20
30
Овочі свіжі
40
50
Ватрушка з творогом
50/1 шт.
60/1 шт.
Кавовий напій з молоком
150
180


Середа
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок
Пудинг сирний зі сметаною (з соусом з повидла)
120
140
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай з молоком
150
180
10:00 - Яблуко (сік фруктовий) Ясла - молоко кип'ячене
 1 шт. /50
 1 шт./70
Обід
Борщ буряковий
200
250
Пюре картопляне
100
120
Тефтелька мясна (сосиска відварна)
40 (1 шт.)
50 (1 шт.)
Ікра із свіжих овочів
50
70
Хліб пшеничний
30
50
Кисіль із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
150
180
Вечеря
Макарони відварні
110
130
Яловичина тушкована в сметані
40
50
Овочі свіжі
30
35
Хліб пшеничний
20
30
Какао на молоці
150
180


Четвер
Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок
Каша манна молочна
200
200
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай
150
180
10:00 - Яблуко (сік фруктовий) Ясла - молоко кип'ячене
1шт./50
1шт./70
Обід
Суп харчо
200
250
Каша пшенична
100
120
Котлета мясна (котлета рибна)
40
50
Ікра зі свіжих овочів
40
50
Хліб пшеничний
30
50
Кисіль із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
150
180
Вечеря
Каша гречана
100
120
Суфле з мясом з овочами
55
65
Овочі свіжі (оладки з кабачків)
50
60
Хліб пшеничний
20
30
Печиво
1 шт.
1 шт.
Кавовий напій на молоці
150
180


П’ятниця

Назва страви
Вихід страви
Ясла
Садок
Сніданок
Каша молочна геркулесова
180
200
Яйце відварне
1 шт.
1 шт.
Хліб пшеничний
20
30
Масло вершкове
5
10
Твердий сир
3
5
Чай 
150
180
10:00 - Яблуко (сік фруктовий) Ясла - молоко кип'ячене
50/1шт
70/1шт.
Обід
Суп овочевий із сметаною
200
250
Плов рисовий з мясом
140
160
Свіжі овочі
40
60
Хліб пшеничний
30
50
Компот із свіжих фруктів (сухофруктів, сік фруктовий)
150
180
Вечеря
Пюре картопляне
140
160
Товченики рибні (котлета рибна)
60
70
Хліб пшеничний
20
30
Печиво (пряник)/сирник рожевий  
1 шт.
1 шт.
Какао на молоці
150
180






Інформаційна записка
за результатами анкетування батьків щодо харчування дошкільників

в ДНЗ №33 «Світлячок» Бердянського відділу освіти

        26.02.3018 в ДНЗ проведено анкетування батьків з метою визначення їх рівня задоволеності щодо стану харчування в закладі освіти.
         В анкетуванні прийняли участь 141 сімя.
Встановлено, що 82% батьків щоденно ознайомлюються з денним меню в ДНЗ, 93% батьків задоволені якістю харчування дітей, 63% батьків готові здійснювати оплату за харчування дітей у розмірі 20 грн. на день, 36% - у розмірі 16 грн. на день.
29% батьків задоволені асортиментом блюд дитячого раціону в закладі.
71% батьків бажають додати до раціону свіжі овочі, рибу, йогурт, м'ясо курятини.


Назва групи
Оплата 16 грн./день (кількість батьків)
Оплата 20 грн./день
(кількість батьків)
«Дзвіночки» 3 р.ж
3
10
«Вишенька» 3 р.ж
3
7
«Морячки» 4 р.ж
4
7
«Бджілка» 4 р.ж.
3
13
«Веселка» 5 р.ж
11
8
«Сонечко» 5 р.ж
9
9
«Ромашка» 6 р.ж
7
19
«Сунички» 6 р.ж
12
16
ВСЬОГО: 141
52
89


Шановні батьки!
          З метою визначення рівня задоволеності станом харчування дітей в закладах дошкільної освіти м. Бердянськ  просимо Вас відповісти на запитання:

1. Чи знайомі Ви з переліком необхідних продуктів харчування у добовому раціоні дошкільника?
·        Так
·        Ні
·        Частково

2.Як часто Ви ознайомлюєтеся з денним меню у закладі дошкільної освіти?
·        Щодня
·        Інколи
·        Ніколи

3.Чи задоволені Ви харчуванням у закладі дошкільної освіти?
·        Так
·        Ні

4.Які корисні продукти харчування, на Вашу думку, бажано додати до асортименту страв в дитячому садку? А які, навпаки, виключити із дитячого раціону? ____________________________________________________________________________________________________________________________________

5.Яку суму грошей  із сімейного бюджету Ви готові заплати за харчування дитини в закладі дошкільної освіти?
·        до 16 грн.
·        до 20 грн.


Дякуємо за відверті відповіді!



БЕРДЯНСЬКА  МІСЬКА  РАДА
ЗАПОРІЗЬКОЇ  ОБЛАСТІ

В И К О Н А В Ч И Й   К О М І Т Е Т

Р І Ш Е Н Н Я

13 лютого 2018 р.                                                                                  № 31

Про організацію харчування та встановлення  батьківської плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти  та дошкільному підрозділі НВК № 1 «Мрія» відділу освіти виконкому Бердянської міської ради

Заслухавши та обговоривши інформацію начальника відділу освіти      виконкому Бердянської міської ради (далі - відділ освіти) Липського В.М.  про підсумки організації, виконання норм харчування дітей у закладах дошкільної освіти  та дошкільному підрозділі навчально-виховного комплексу №1 «Мрія» відділу освіти у 2017 році, виконавчий комітет  зазначає, що при організації харчування відділ освіти керується статтею 35 Закону України «Про дошкільну освіту»,  постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», Порядком організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329, Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України від 17.04.2006  №298/227, постановою Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних закладів» та прийнятим на її виконання Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 № 667 (зі змінами від 25.07.2005 № 431), рішенням тридцять сьомої сесії Бердянської міської ради VІІ скликання від 22.12.2017  № 32 «Про внесення змін до Цільової програми розвитку галузі «Освіта» міста Бердянська на 2017-2018 роки».
Згідно із Законом України від 24.12.2015 № 911 - VІІІ «Про внесення змін до  деяких законодавчих актів України» у частину п’яту статті 35 Закону України „Про дошкільну освіту” щодо здійснення батьківської плати для батьків за харчування дітей у державних та комунальних закладах дошкільної освіти  внесено зміни, а саме: «батьки або особи, які їх замінюють, вносять плату за харчування дітей у державному та комунальному закладі дошкільної освіти у розмірах, визначених органами місцевого самоврядування або відповідними органами управління».
Згідно з чинним законодавством пільгові умови оплати харчування дітей у  закладах дошкільної освіти для багатодітних та малозабезпечених сімей та інших категорій, які потребують соціальної підтримки, надаються за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету.

Від плати за харчування дитини звільняються батьки або особи, які їх замінюють, у сім’ях, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму), який щороку встановлюється Законом України «Про Державний бюджет України», для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини в державних і комунальних дошкільних навчальних закладах. За харчування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, плата не справляється.

Органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади забезпечують безкоштовним харчуванням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, які навчаються у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах».

Згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (зі змінами від 07.04.2015), протоколом засідання громадського волонтерського комітету при облдержадміністрації з питання соціального захисту членів сімей загиблих військовослужбовців – учасників антитерористичної операції від 20.04.2015 № 3 від плати за харчування  було звільнено дітей загиблих військовослужбовців, учасників бойових дій, які безпосередньо брали, беруть участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

З метою організації якісного процесу харчування та виконання законодавчо встановлених норм,  у міському бюджеті відділу освіти на 2018 рік передбачено кошти у сумі 6880752,00 грн. для харчування дітей у закладах дошкільної освіти та 151450,00 грн. для харчування дітей у дошкільному підрозділі навчально-виховного комплексу № 1 «Мрія» відділу освіти. Ці кошти передбачено для харчування  2422 дітей.

Керуючись  Законом   України  «Про  дошкільну  освіту»,   ст.32  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.25 Статуту територіальної громади міста Бердянська, виконавчий комітет Бердянської міської ради

ВИРІШИВ:

1. Інформацію начальника відділу освіти  виконкому Бердянської міської ради Липського В.М.  про організацію харчування дітей  у закладах дошкільної освіти  та  дошкільному  підрозділі  навчально – виховного комплексу № 1 «Мрія» відділу освіти виконкому Бердянської міської ради взяти до уваги.
2. Залишити у 2018 році трьохразове гаряче харчування для дітей у закладах дошкільної освіти  та дошкільному підрозділі навчально – виховного комплексу № 1 «Мрія» відділу освіти виконкому Бердянської міської ради.
3. Встановити з 01.03.2018 року плату за харчування дітей у закладах дошкільної освіти відділу освіти виконкому Бердянської міської ради та у дошкільному підрозділі НВК № 1 «Мрія» відділу освіти виконкому Бердянської міської ради - 26,50 гривень на день.
4. Батькам або особам, які їх замінюють,  вносити плату за харчування дітей у закладах дошкільної освіти, дошкільному підрозділі  НВК № 1 «Мрія» відділу освіти виконкому Бердянської міської ради у розмірі, що становить 60 відсотків від вартості харчування на день.(15,9грн.)
5. Визначити, що від плати за харчування дитини звільняються:
5.1. Батьки або особи, які їх замінюють, у сім’ях, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (гарантованого мінімуму).
5.2. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України  "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям".
5.3. Діти загиблих військовослужбовців, учасників бойових дій, які безпосередньо брали, беруть участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.
6. Зазначити, що розмір плати зменшується на 50% для батьків, у сім’ях яких троє і більше дітей.
7. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дойнову Ю.В.




Міський голова                                                           В.П. Чепурний




Аналіз виконання норм дитячого харчування
за період з 01.09.2017 по 28.02.2018


                                                
п/п
Назва продукту
Норма на 1 дитину
Фактичне споживання
Виконання норм харчу-вання в %
ясла
сад
ясла
сад
ясла
сад
          1           
Хліб пшеничний
75
120
75
120
100
100
          2           
Борошно пшеничне
15
25
22
29
147
116
          3           
Крупи, бобові, макар.вироби
30
45
41
57
137
127
          4           
Картопля
130
190
128
145
98
76
          5           
Овочі різні
180
230
140
150
77
65
          6           
Фрукти свіжі, цитрусові
45
100
20
25
44
25
          7           
Соки
50
70
20
21
40
30
          8           
Фрукти сушені
10
10
10
10
100
100
          9           
Кондитерські вироби
5
15
5
5
100
33
        10         
Цукор
35
45
35
45
100
100
        11         
Масло вершкове
12
21
12
21
100
100
        12         
Олія
6
9
6
9
100
100
        13         
Яйце, штук
1/4
1/2
2,5
2,5
16
8
        14         
Молоко
350
400
280
320
80
80
        15         
Сир кисломолочний
35
45
30
36
85
80
        16         
Сир твердий
3
5
5
5
167
100
        17         
Сметана
5
10
5
8
100
80
        18         
М'ясо,мясопродукти
60
100
83
104
138
104
        19         
Риба, рибопродукти
20
45
4
7
21
16
        20         
Кава злакова, цикорій
1
4
1
4
100
100
        21         
Какао
1
2
1
2
100
100
        22         
Чай
0,2
0,2
0,2
0,2
100
100
        23         
Сіль, сіль йодована
2
5
2
5
100
100
        24         
Дріжджі
1
1
1
1
100
100
        25         
Томатна паста
2
2
2
2
100
100